понедельник, 28 июня 2010 г.

Днепродзержинск - город владеющий Днепром

Время от времени в сети поднимается вопрос о переименовании Днепродзержинска.
Однако по различным причинам возможное переименование популярностью не пользуется.

Из этих причин можно выделить три основных:

1. Низкая популярнось названия Каменское.
2. Привычка к названию Днепродзержинск.
3. Необходимость финансовых затрат из "худого" городского бюджета и временных затрат каждого отдельного жителя для переоформления документов.

В связи с этим я не планировал освещать в этом блоге тему переименования.

Тем не менее позволю себе процитировать выдержки из одного случайно подслушанного монолога.

- Да чего они прицепились к этому Дзержинскому.
Я чего-то не заморачиваюсь по поводу Петровского. Петровск так Петровск, Петр - скала, камень. У нас в Днепропетровске каменюк что ли мало?
- А Дзержинского в Днепродыме к чему прилепить?
- А ты не Дзержинского лепи. Тебе вот это "дзержи" ничего не напоминает?
- Держи?
- Как это ты догадался. Только с польского dzierzy - владеть. У них даже имя есть Dzierzymir. Плотина в Днепродзержинске есть? Реку держит? Днепром овладела?
- Ни хрена себе, действительно...

Днепродзержинск. Вид с моста на плотину ГЭС.

5 комментариев:

  1. хороший пример брендинга :)

    ОтветитьУдалить
  2. >хороший пример брендинга :)

    Что-то вроде того)

    ОтветитьУдалить
  3. У тому-то й справа, що приклад РЕ-брендінгу. Себто відправити ката дзержиніна з постаменту в центрі міста до музею під відкритим небом (туди, де перший оригінальний Прометей зараз стоїть) на "заслужений відпочинок". Прийняти відповідні рішення на сесії міської ради щодо отакого от "безболісного" перейменування. Обов'язкове викладення і закріплення цієї нової версії на офіційному рівні в музеї історії міста.

    Однак, якщо вже на те пішло, то при такому порядку розташування слів у назві, не місто "володіє Дніпром", а "Дніпро володіє"... незрозуміло чим.

    PS: Колись чув від одного з депутатів міськради (здається, від ПР) нашого обласного центру пропозицію офіційно перейменувати Дніпропетровськ на... Дніпропетровськ. Але не на честь "більшовика" Петровського, а на честь Дніпра та Петра (апостола). Теж цілком "безболісний" варіант, але знову ж таки за умови виходу на "заслужений відпочинок" пам'ятника біля залізничного вокзалу (як мінімум).

    ОтветитьУдалить
  4. Відносно пам'ятників Дзержинському та Леніну моя думка співпадає з Вашою.
    Місце їм саме біля першого Прометея.

    Замість них встановив би пам'ятник трьом козакам зі схрещеними піками на колишній к тому часу площі Леніна і пам'ятник у вигляді скульптур дівчинки та хлопчика, які біжуть, тримаючись за руки, на колишній к тому часу площі Дзержинського.

    ОтветитьУдалить
  5. Господи, наскільки ж неймовірно чудове бачення і напрочуд дивовижні пропозиції! :) Щиро Вам дякую за ці Ваші міркування. Сподіваймося, що хоча б наступні після нас покоління (наші діти, чи вже навіть онуки) спроможуться втілити у життя викладені Вами ідеї.

    Дуже приємно, що є в нашому місті такі розсудливі, небайдужі і зовсім не радикально налаштовані люди, як Ви. Спробую повчитися такій позиції на Вашому прикладі. Ще раз вельми Вам дякую.

    ОтветитьУдалить

 
Яндекс.Метрика